Invigningen!

Invigning sågholmen

Humleexperten Göran Holmström berättar. Foto: Uno Milberg

 

Recept på dryck, mat och kaka som serverades vid invigningen.


MORMORS saft på svarta vinbärsblad

3 l svarta vinbärsblad
3 citroner
60 g citronsyra
2 l vatten
2 l socker

*Skölj bladen, lägg i glas eller rostfritt kärl.
*Tvätta citronerna väl.
Skiva och blanda med blad och citronsyra.
*Koka upp vatten och socker och häll över bladen.
Rör om tills citronsyran smält.
*Låt stå kallt i fem dygn.
*Sila, fyll på flaskor. Förvaras kallt eller fryses.
*Späd 1X4


KIRSKÅLSPAJ

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 msk kallt vatten
Kör allt i matberedare i några sekunder tills degen ser ut som stora smulor, tillsätt vatten och kör tills degen har format sig till en boll. Klä pajformen och ställ i kylskåpet i en timme för att vila. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 15 minuter.

Fyllning
3 l kirskål (bara blad, avlägsna stjälkarna noga)
1 medelstor lök
2 vitlöksklyftor
rapsolja (rekommenderas Lycktäppans rapsolja, ekologisk kallpressad från Fellingsbro!)
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven smakrik ost
timjan
libsticka
färskmalen svartpeppar
svarta kalamataoliver (ung. 20 st)
fetaost (ung. ett halvt fyrkantigt pkt)
Förväll kirskålen. Hacka lök och stek i olja tillsammans med pressad vitlök. Lägg i kirskålen och sen allt i det förgräddade pajskalet. Tillsätt små tärningar av fetaost och halvor av urkärnade oliver.
Häll över äggblandningen med kryddor och lite salt.
Grädda i 200 grader i 30-35 minuter.

Går med fördel bra att blanda kirskål med förvällda nässlor också!

Smaklig måltid!

Både lokalproducerat kravmärkt mjöl och rapsolja finns att få tag på i Karlskoga på” Goda ting och garner” i Sandviken.


SVENSK SOMMARKAKA
3-4 stjälkar rabarber
3 ägg
3 dl socker
175 g smör
1,5 dl malda sötmandlar
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 droppar bittermandelolja
smör&ströbröd till formen
1,5 dl grädde
vinbär, gele, sylt eller mosade bär.Glasyr:
1 dl florsocker
2 msk vatten

Skala rabarbern och skiva tunt.
Vispa ägg och socker poröst.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda samman den malda mandeln, mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt mjölblandning, mandelolja, smör och grädde.
Blanda samman till en smet.

Smörj och bröa en rund form (ca 24 cm).
Häll i kaksmeten och fördela rabarbern i smeten.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i cirka 40 minuter.

Låt kakan svalna något
bred sedan på vinbär. (Jag har använt gele men andra former går naturligtvis också bra).

Låt kakan kallna helt.
Blanda florsocker och vatten till en trögflytande glasyr
och bred den över vinbärsytan.

Uppdaterat: 2012-07-15