Utflykt till Kyrkviken i Bjurtjärn

Bjurtjärn 2011-05-08. Sjöboll. Foto: Christer Larsson

Bjurtjärn 2011-05-08. Sjöboll.
Foto: Christer Larsson

Det blev en solig och fin utflyktsdag för oss sju, varav en var en fyrbent trivselspridare, som mötts vid träffpunkten för att ta oss ut till Bjurtjärns kyrka. Förhoppningen om att få se och höra storspov, enkelbeckasin, strandpipare och gluttsnäppa, som visat sig där ett par dagar innan, grusades tyvärr.

Däremot gjorde en vemodigt visslande ljungpipare en uppmuntrande lov över oss och snart började listan med obsar att växa. Svarthätta, ängs- och trädpiplärka, buskskvätta, gärdsmyg, järnsparv, ladusvala m m noterades och till slut hade vi sett 41 fågelarter. Tre fiskgjusar, fem vita sångsvanar och en överflygande storskarv var de mer iögonfallande. Extra spännande var när Nilseric Carlsson sökte upp oss och tipsade var vi kunde beskåda en hornuggla som satt på dagkvist i en gran. Vår yngsta deltagare, Maja fick med sig hem ett par spybollar med hår och sorkskallar att undersöka.

Det var också trevligt att få höra Christer Andersson, som är uppvuxen i trakten berätta om fiskafängen,  intressanta människor och förändringar som skett i naturen.

Vid Amatörfiskeklubbens stuga skänkte Lennart Karlsson oss ett exemplar av en perfekt rund sjöboll, lite större än ett krocketklot. Sjöbollar, eller pilæ lacustres som de benämndes förr ibland, kan uppstå då vågskvalpet nystar ihop växtrester, ofta barr och rottrådar, som ligger på en långgrund botten till en mer eller mindre rund boll.  Se bilden här uppe. Så trots att några de fågelarter vi förväntat uteblev, kändes den sju kilometer långa vandringen ändå både innehållsrik och rolig.

Christer Larsson

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.