Följa våren vid Källmo

Finast tänkbara solig stilla kväll vid Källmogärdena. Blev en del fågelarter att notera innan vi flyttar upp mot uthusen och får lite kaffe i den nedgående kvällssolen. Stockberga gick ej denna vår, allt nedfruset o snöbelagt.
Vad upplevde vi då? Vi börjar med att notera rätt många sånglärkor på en stubbåker. Mest kontaktläkten och små grupper i förflyttning. Ett par tar t.o.m höjd och drillar för oss så som man önskar få höra dem. Tofsvipor ses några få kanske 6 totalt.
Kanadgäss hörs ”onka” utan att synas, 2 gräsänder i källdammen.

En liten flyktstötig sparvfågel lyfter från stybben o far upp i en björktopp. Flyktbeteendet skvallrade om sävsparv, lite senare syns där även 3 gulsparvar. 2 starar kom oss till mötes. Åtskilliga kråkor.

Ned mot skogsdungen riktas nu kikarna, i tuben kan man se
att en ormvråk bråkar med en fjällvråk i lite bångstyrig flykt. Man ser att fjällvråken har längre vingar o ser större ut.

Vad som missades men som sågs på em av Uno M var flera par sångsvan, samt en steglits på andra sidan landsvägen.
Rapportören heter Uno Milberg och fotografen Ulf Engström.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.