Fjärilsutflykt till Sydnärke

Sjöviksplan. Klockan är 9. Tolv personer med Uno och Alva i spetsen beger sig mot slutmålet Åsbro där vår värd för dagen Björn Nordzell väntar på oss. Trots hotfulla moln blir det till slut en solig sommardag. Härlig både för fjärilar och människor. Förbi Lerbäcks kyrka. Sedan på kurviga dammiga grusväggar till slutmålet Axsjöfallet. Torpet har varit i Björns ägo sedan 2001. Fram till 1956 bodde en familj permanent där. Sedan har torpet hyrts ut. Björn har under sin tid rensat upp runt torpet. Återskapat slåtterängarna. Tidigast 25 juli påbörjar Björn slåtter med en slåtterbalk. Han har ansökt om EU-bidrag och erhåller 7000 kr per år för detta arbete. Ängarna runt torpet är mycket artrika. Här växer prästkrage, stor blåklocka, ängsklocka, brudbröd, nattviol, natt och dag, darrgräs, ängsskallra. Över alltihop ett fladder av fjärilsvingar. Jag får ihop till tio olika arter. Det finns flera arter av gräsfjärilar, vit- och luktgräsfjäril, pärlgräsfjäril, skogsnätfjäril, nykläckta nässelfjärilar, älggräspärlemofjäril, ängspärlemofjäril, silverblåvinge, svavelgul höfjäril och ängssmygare.

En guldglänsande antennmal vilar tillsammans med en fluga på ett blad.

Några olika arter av blomflugor får vi också lära känna med Lars-Erik Muhrs hjälp.

Tiden går snabbt när man vistas i sådan här miljö. Klockan blir säkert bortåt tre innan vi tar avsked av Björn.
Några timmar en högsommardag i ett lite paradis på jorden. Mången tack Björn!

Christina Alexandersson

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.