Jorden vi äter! Studiecirkel – del 1

Borde jag egentligen köpa getost i stället? Bra fråga för matcirkeln!

Skulle vi få ett öppnare Sverige med mera småjordbruk om vi köpte och åt mera getost i stället för traditionell ko-ost?
Varför köper jag tomater på vintern när de inte har någon riktig tomatsmak?
”Måste” man verkligen äta sallad på vintern? Är inte våra inhemska vinterdugligt förvarade rotfrukter ett lika gott alternativ?
Ska ekologiskt gå före närproducerat, eller tvärt om? Närproducerade morötter från närkingska Mellösa eller ekologiska morötter av omärkt härkomst?

Det finns mycket intressant att diskutera när det gäller maten, vårt dagliga bröd. Bra frågor att ställa både till andra och sig själv.
Sådana diskussioner fördes runt bordet i KNF-lokalen på onsdagskvällen. Vi var fem runt bordet och det kom att handla om det här, om matsituationen i världen, konkurrensen mellan oljedrivna jättejordbruk och muskeldrivna småodlingar…och mycket, mycket annat.

Naturskyddsföreningens årsbok från i fjol, ”Jorden vi äter” handlar ju om det, men vårt samtal kom också att handla om mycket annat. Men om mat och ansvarsfull konsumism var det.
Och resultatet av samtalet blev – en studiecirkel – som börjar på riktigt den 5 februari, fortsätter den 19 mars och avslutas den 30 april. Varje gång med start kl 19 i vår lokal på Timmermansvägen.
Det kommer att bli samtal runt sunt fika, blindtester av ekologiskt mot oekologiskt och en hel del annat, vad helst deltagarna själva väljer att ta upp.
Och som vanligt är var och en intresserad välkommen att vara med. Det kommer att bli både trevligt, nyttigt och en del gott också.

Hans Jansson

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.