Mycket folk på Sågholmen

Det blev god uppslutning på Sågholmen denna lördag den 10 maj, vår stora dag i en mycket aktiv Naturvänliga veckan. Rabatterna i Fjärils- och humleträdgården fick sig en genomgång inför säsongen, ett 20-tal besökare kom därtill för att se utställningen av träslöjdsholkar från en bråtenklass, som varit utställda på Sågholmen under veckan, samt gå vår fågelstig och mång kom för att skriva under vårt upprop med kravet på att broarna till Björkborn skall öppnas för gång- och cykeltrafik. Och alla fick de tillfälle att se vår anslagstavla i färdigt skick.

Inrid Norudde lede arbetet i trädgården. De flesta av de ”rabattansvariga” var på plats och tillsammans gick de igenom växterna, såg hur de klarat vintern. De flesta visade sig ha klarat den alldeles utmärkt, några till och med så kraftfullt att tillväxten av nya skott behövde begränsas. Syrenhäcken är starkt på gång och kommer i sommar att positivt bidra till framför allt de vindkänsliga fjärilarnas mikroklimat. Kaprifolen visar även i år att den är ett praktexemplar. Lungörten bjöd tidigt humlorna på rik, närande frukost. För att nämna några exempel.

Sågholmen är numera också utgångspunkt för en fin fågelstig längs Timsälvens strand, genom Kalvhagen och in i Hägnan. Christer Larsson, Lars-Erik Muhr och Tere´se Riddersand var våra sakkunniga för den grupp på 20-talet intresserade som tillbringade nästan två timmar längs den i och för sig inte långa fågelstigen, men som med alla stopp för fågelsång, holkar och vördnadsbjudande träd ändå tar sin tid, eller får sin tid av den naturintresserade vandraren.

21 fågelarter noterade gruppen: björktrast, bofink, drillsnäppa, fiskmås, grönsångare, göktita, knipa, koltrast, kråka, kungsfågel, lövsångare, nötväcka, ringduva, rödvingetrast, skrattmås, större hackspett, svarthätta, svartvit flugsnappare, talgoxe, trädgårdssångare och trädkrypare bokfördes.
Den namninsamling vi påbörjade på Valborgsmässoafton, med kravet att broarna till Björkborn åter skall öppnas för gång- och cykeltrafik, har väckt mycket stort intresse och det var många även denna lördag som kom speciellt för att skriva under.

Denna lördag var Sågholmen verkligen den aktiva samlings- och mötesplats som vi hoppades och önskade oss då vi började röja med sågar, liar, spadar och – en vision.

Infotavlan. IMGP1320

Bildgalleri: bilder-sasongsstart-sagholmen-10-maj

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.