Humleutflykt till Trindtorp

Vi var fem stycken som mötte upp under en allt mer uppklarnande himmel vid Trindtorpsvägens början. Efter att vi förflyttat oss upp till Trindtorp började sökandet efter humlor. Den första humlan vi fångade in bestämdes till en åkerhumla innan den släptes fri igen. Sedan började arterna så smått droppa in den ena efter den andra. Ytterligare fyra deltagare droppade in allt eftersom så till slut var vi nio stycken som letade humlor, fjärilar och andra insekter. 

Platsen var inte optimal för humlor så det blev en hel del fjärilar som beskådades. En mörk humla som vållade en del problem bestämdes med tvekan till vallhumla men jag tror efter att ha läst i litteraturen att det var en mörk form av åkersnylthumla. 

En stor långhorning upptäcktes och försvann innan den kunnat infångas och alla hade fått se den för att en stund senare åter dyka upp. Det var en myskbock som nu fattade tycke för Hans J skäggprydda haka där den kröp omkring en stund innan den flög vidare. 

Myskbock

Myskbock i ordförandes skägg

Efter drygt två timmars letande, infångande och artbestämning började vi känna oss så smått nöjda och deltagarna droppade så sakteliga av. 

Nedan en lista på arter vi såg och som jag noterade. Säkert har jag missat en del. 

En viss osäkerhet gällande artbestämningen av några av humlorna då vissa av arterna är variabla och snarlika andra arter. 

Ljus jordhumla 
Trädgårdshumla 
Åkerhumla 
Ängshumla 
Trädgårdssnylthumla 
Åkersnylthumla ? vallhumla 

Lysingbi ? födosökte i praktlysing 

Sexfläckig bastardsvärmare 

Mindre tåtelsmygare 
Ängssmygare 
Luktgräsfjäril 
Silverblåvinge 
Hedblåvinge 
Vitfläckig guldvinge 
Silverstreckad pärlemorfjäril 
Ängspärlemorfjäril 
Skogsmätare 
Rapsfjäril 
Citronfjäril 
Amiral 

Gulvingad fältmätare 

Gråfibblefjädermott 

Myskbock 
Säckbagge 

Blomkrabbspindel 

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.