Klimatguidning på Willys

Klimatguidning i en livsmedelsbutik, vad innebär det? Vi var 11 personer som tyckte det lät som en spännande aktivitet och lät oss guidas bland mathyllorna på Willys av Lars Johansson från Örebro.

Lars Johansson, till vardags aktiv Centerpartist, månskensbonde och naturguide m m, startade kvällens guidning vid potatishyllan på Willys.

– Hur många gånger tror ni konventionellt odlad potatis besprutas undrade han? Rätt svar är upp till 8 gånger! Den sista omgången är enbart för att avdöda blasten och på så vis underlätta upptagningen. Men så är också potatis vår mest besprutade gröda.

Gröna bönor, Haricots verts, var nästa stopp.

-Vad är bäst miljömässig? Färska gröna bönor från Kenya eller frysta från EU/Sverige? Inte lätt att säga när man inte vet om de färska har flugits hit.

– Svenska växthusodlade tomater jämfört med frilandsodlade i sydeuropa, vad är bäst klimatmässigt? undrade Lars, och fick igång diskussionen. Vad som är bäst kräver mycket kunskap. Det är svårt att vara en medveten konsument. Svenska ekologiska tomater som odlats i växthus kan vara ett bra val om växthuset värms med förnyelsebar energi. Allra bäst är dock att äta ”med säsongen, d v s tomater under sommaren/tidig höst när det är som bäst och rotfrukter under hösten/vintern. Då minskar man behovet av energi i form av uppvärmning, belysning och transporter.

Inte bara grönsaker synades utan även kött, mejeriprodukter och dryck.

– Kycklingkött är klimatmässigt bättre än mycket annat kött, men uppfödningen är ur djurskyddssynpunkt helt förkastlig, berättar Lars. Kycklingarna växer så snabbt att deras benstomme inte klarar av att bära upp muskelmassan och hanteringen i övrigt med trängsel i stallarna och hög dödlighet under transport till slakterierna gör att Lars inte så gärna äter kyckling.

Efter en mycket intressant guidning handlade vi ingredienser till en böngryta med fetaost som lagades i vår nya lokal på Vadaregatan. Receptet hittar du på www.alltommat.se.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.